Baranjske hedonističke manifestacije

Baranja je od davnina poznata kao vinorodno područje. Riječ “Baranja” sastoji se od dvije mađarske riječi “bor” i “anya” odnosno “vinska majka”. Na području Baranje tijekom godine organiziraju se razna događanja na kojima možete kušati vrhunska baranjska vina, a ovdje navodimo najzanimljivije:

Vinceška je tradicionalni događaj proslave katoličkog blagdana sv. Vinka, zaštitnika vina i vinogradara koji se slavi 22. siječnja, a održava se na obroncima Baranjske planine od Belog Manastira do Batine.

Wine and walk najveći je vinski festival na području Baranje. Održava se u lipnju na vinskim stazama od Beljskog vidikovca do Kotline. Na ovom događanju možete kušati ne samo vrhunska vina već i tradicionalne baranjske specijalitete.

Ribarski dani su tradicionalna manifestacija koja se održava u kolovozu ili rujnu u Kopačevu kojom se promovira i predstavlja tradicija i ruralni način života. Traju dva dana, a za to vrijeme možete kušati razna baranjska tradicijska jela

Vinski maraton održava se krajem rujna u Zmajevcu tijekom kojeg posjetitelji mogu uživati u najukusnijim vinima baranjskih vinara. Posjetitelji prolaze kroz tzv. surduk,vinske ulice sa tradicionalnim vinskim podrumima “gatorima”.

Paprika fest svake se godine održava u listopadu u baranjskom selu Lug. Riječ je o događanju na kojem se možete upoznati s tradicijskim baranjskim začinom, crvenom paprikom. Kao i sve ostale manifestacije tako i Paprika fest okuplja brojne izlagače domaćih proizvoda. Organizira se bogati zabavan i kulturni program. Kući možete ponjeti neizostavan baranjski začin slatku ili ljutu mljevenu papriku.

Martinje ili proslava dana sv. Martina slavi se 11. studenoga kao festival mladog vina u Zmajevcu.Toga dana se obilaze gotovo svi vinari u Zmajevcu i kušaju mlada vina. Obično se slavi dva dana kroz bogati program. Sajam rukotvorina i domaćih proizvoda čine ovu manifestaciju kušanja mladog vina još posebnijom.

Čvarakfest je događanje koje kraljem se krajem studenog održava u Karancu na kojem vrsni majstori pokazuju svoje umijeće u topljenju čvaraka. Za posjetitelje je slobodna degustacija čvaraka, kao i koja čaša vrhunskog vina.

Za koju god manifestaciju se odlučili sigurni smo da ćete se poželjeti ponovno vratiti.

  Blog - Sve