Nacionalni park Plitvička jezera

Niti jedna fotografija ni razlednica ne mogu dočarati pravu ljepotu ovog bisera Hrvatske.

Nacionalni park Plitvička jezera najstariji je i najveći nacionalni park u Republici Hrvatskoj. Smješten je u istočnom dijelu Like i nalazi se između dvije planine Male Kapele i Ličke Plješivice.

Park je ukupne površine od 29.685 hektara, od čega jezera čine 200 ha a 13.320 ha šume i ostala vegetacija. Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je 8. travnja 1949. godine proglašen prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj.

Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu vrijednost zbog kojeg su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-ov popis svjetske baštine pod zaštitom.

Sastoje se od 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalno modrozelenom vodom. Jezera se dijele na Gornja i Donja. Gornja jezera (njih je 12) smještena su na dolomitnoj podlozi i Donja jezera (kojih je 4), su usječena u vapnenačkom kanjonu. Imena su dobili od lokalnih stanovnika prema svom položaju. Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod.

Jezera dobivaju vodu iz brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka.

Najveća atrakcija Plitvica su svakako slapovi od kojih je najpoznatiji Veliki slap ili Slap Plitvice visok 78 m, što ga čini najvišim slapom u Hrvatskoj.
 

Na području Parka prisutna je velika bioraznolikost i mnogo različitih staništa za životinje: jezera, šume, travnjaci, stijene, špilje i dr.

Osim što možete satima šetati i fotografirati u Parku možete planinariti, voziti se biciklom ili brodom i uživati u gastronomiji ličkog kraja.

Na koji god način obišli Plitvice, sigurni smo da će Vam ostati u nezaboravnom sjećanju.

2011. godine Plitvička jezera posjetilo je 1.084.451 turista.
 

  Blog - Sve