Iločki traminac - ljubimac engleskog dvora

Traminac je sorta vinove loze koja se uzgaja u cijelom svijetu. U Hrvatskoj se uzgaja u raznim regijama dok je najpoznatiji onaj sa području Iloka gdje su mu za uzgoj omogućeni najoptimalnih klimatskih uvjeti.

Ime je dobio po mjestu Tramin iz Južnog Tirola odakle ga je na područje Iloka 1710. g. donio knez Odeschalchi. Iločki traminac je vodeće vino među europskim tramincima, čemu u prilog govori činjenica da je poslužen na svečanosti krunidbe engleske kraljice Elizabete II., a i prije toga je uvršten među vina koja se poslužuju na engleskom kraljevskom dvoru.

Sorta grožđa iločki traminac srednje je rodnosti, ima visok stupanj sladora i optimalan sadržaj ukupnih kiselina, koji se postiže ranijom berbom .Vino je zlatno žute boje, enolozi kažu da je prepoznatljivog mirisa, a u okusu elegantno, svježe, harmonično i meko.

Može biti suho ili polusuho. Poslužuje se uz topla predjela, razne tjestenine, rižota, jela od bijelog mesa, ribu i lagane deserte.

Organiziramo kušanje iločkog traminca I drugih vina iličkog vinogorja u Iločkim podrumama I drugim regionalnim vinarijama.

  Eno&gastro kutak - Sve