Park prirode Kopački rit

Kopački rit je jedna od najvećih europskih močvara i najstariji proglašeni park prirode u Hrvatskoj utemeljen 1976. godine.

Ukupne je površine 177 km2 , od čega zoološki rezervat zauzima 80 km2. Kopački rit se može pohvaliti jedinstvenom biološkom raznolikošću Najveće je rastilište i mrijestilište slatkovodne ribe u Podunavlju. Na ovom području obitava preko 2000 bioloških vrsta, od kojih su mnoge rijetke i ugrožene vrste na svjetskoj razini. Iznimno je vrijedno ornitološko područje s do sada zabilježenih 300 vrsta ptica.

Izgled Kopačkog rita se stalno mijenja. Izgled cjelokupnog prostora ovisi o intenzitetu poplava i količini nadošle vode iz Dunava. Najveće jezero je Košačko jezero, dok je najdublje Sakadaško jezero, a jezera su povezana mrežom prirodnih kanala.

Najbolji način za otkrivanje ljepota parka je plovidba brodom ili čamcem sa stručnim vodičem. Kroz rekreaciju ispunite svoje vrijeme vozeći se biciklističkim stazama Parka kojim prolaze međunarodne biciklističke rute ”Panonski put mira” i ”Dunavska ruta”. Bicikle isto tako možete iznajmiti u Parku. Ukoliko uživate u šetnji preporučujemo posjet izložbi o flori i fauni Parka te šetnju stazom Bijelog lopoča, ukupna dužina šetnice je 2,4 km.

Ukoliko volite ribolov, u Parku je dozvoljen rekreacijski ribolov na prirodnim ili umjetnim kanalima kao i na samom Dunavu. Javna ustanova Park prirode Kopački rit izdaje dnevne ili godišnje dozvole za područje Parka. Dozvole možete kupiti u Prijemnom centru Parka.

Uživajte u izvornoj prirodi, u miru i tišini. Obzirom na vaše preferencije odaberite najbolji način obilaska Parka, a mi ćemo Vam rado složiti program i organizirati nezaboravan izlet.

  Blog - Sve