Sakuntala park i secesijski niz

Osijek se odmah poslije Zagreba može pohvaliti najvećim brojem parkova i perivoja u Hrvatskoj, njih 17 koji su duboko utkani u urbanističku sliku grada. Stanovnicima kao i putnicima idealan je prostor za opuštanjem uz blagodati sunca i zelenila. Ljubav Osječana prema zelenilu više je puta nagrađivana pa je Osijek osamdesetih godina prošlog stoljeća čak nekoliko puta bio nositelj Zelene vrpce, nagrade koju osvajaju samo oni gradovi koji ulažu najviše truda u uređivanju i održavanju gradskih parkova.

Šetajući gradom od Donjeg grada dolazimo do parka Kralja Držislava i perivoja kralja Branislava koji okružuju osječku Tvrđu, preko perivoja kralja Petra Krešimira IV. i perivoja kralja Tomislava najstarijeg i najvećeg osječkog parka dolazimo do najpoznatijeg parka grada, Sakuntala parka.

Sakuntala park je 2022. godine po izboru građana proglašen najljepšim parkom u Republici Hrvatskoj. U izboru je bilo 27 parkova iz 18 gradova. Park je izgrađen 1890. godine u doba secesije po projektu svjetski poznatog arhitekta Viktora Axmanna, a naziv je dobio po indijskom epu Sakuntala djevojke, koja je život uskladila s prirodom i prirodnim procesima, a kip epske Sakuntale je poklon grada Berlina. U istočnom krilu parka je mali glazbeni paviljon a na njegovom južnom ulazu se nalaze dvije sfinge.

Iako je šetnja kroz parkove i šetnja uz Dravu nezaobilazan dio lokalnog iskustva, svaki Osječanin uputit će vas u najljepšu ulicu u gradu, Europsku aveniju, u kojoj su sa sjeverne strane nanizane katnice izgrađene u stilu početka 20. stoljeća. Gradili su ih umjetnici i arhitekti koji su pretočili kulturu i graditeljske trendove Austrije i Mađarske i svoje nove ideje te ih pretočili u niz maštovito ukrašenih zgrada, spojenih u secesijski niz. Secesijski se stil u gradu Osijeku pojavio gotovo istovremeno kada i u glavnom gradu tadašnje monarhije, Beču. Prvi vlasnici kuća bili su ugledni osječki odvjetnici, industrijalci i veleposjednici.

Osječani se danas iznimno ponose svojim secesijskim arhitektonskim naslijeđem i postupnom obnovom pročelja nastoje vratiti izblijedjeli sjaj ovoga prelijepoga stila i duha svoga Grada.

  Blog - Sve