Tajna 45 paralele

Plodna slavonska ravnica oduvijek je hranila stanovnike Požeško-slavonske županije, pa su je još stari Rimljani zvali Vallis Aurea ili Zlatna dolina. Osim plodne zemlje duga tradicija u proizvodnji vina, vrsni znalci i specifična mikrokima daju snažan pečat svjetski poznatoj kutjevačkoj graševini, a zanimljivo je da ovim gradom prolazi 45,3 paralela, ista ona koja prolazi najznačajnijim svjetskim vinorodnim područjima; Novigradom u Istri, Piemontom u Italiji, Val du Rhoneom i Boredeauxom u Francuskoj i Oregonom u SAD-u.

Na prostoru Kutjevačkog vinogorja ukupne površine oko 800 ha nalaze se 30-tak vinarija koje za svoja vina dobivaju brojne nagrade i priznanja na najprestižnijim vinskim natjecanjima.  U samom Kutjevu se nalazi i najstariji vinski podrum, podrum vinarije Kutjevo, iz čak 1232. Godine. Dolaskom redovnika Cistercita poznatijih kao „bijeli fratri“ započinje se  s uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina u ovom kraju.

Kutjevo će vas dočekati sa živopisnim vinogradima, ambijentalnim vinarijama i kušaonicama i zasigurno ćete se vratiti kući prepuni dojmova i s omiljenim vinima.

  Blog - Sve