Park šuma Jankovac

Šetnja šumom opušta, zrak bistri um. Ukoliko još niste posjetili Park prirode Papuk proljeće i ljeto su idealno vrijeme za otkrivanje ove prekrasne oaze mira i ljepote.

Na sjevernim obroncima Papuka, na 475 metara nadmorske visine nalazi se Park šuma Jankovac.

Glavna atrakcija Park šume Jankovac i ono što obvezno morate proći jest poučna Grofova staza, nazvana kao i sama Park šuma, prema grofu Josipu Jankoviću. On je u ovoj dolini iskopao dva jezera i uredio šetnicu oko 35 metara visokog slapa Skakavac koji je jedinstven na ovom području. Poučne table Grofove staze objasnit će vam prirodne i kulturno-povijesne zanimljivosti te vam omogućiti pristup najljepšim dijelovima Jankovca kao što su izvori hladne vode, potoci, stoljetne bukve i slapovi.

Staza je duga 2,3 km (trajanje obilaska je oko 3 sata). 2014. godine staza je dorađena na način da su postavljena proširenja i tako je postala pristupačna osobama s invaliditetom. Također su postavljenje poučne ploče na Brailleovom pismu za slabovidne i slijepe.

Uz jezera, potoke i slapove pronaći ćete bogatu šumsku vegetaciju koja se sastoji od rijetkih i ugroženih biljnih vrsta. Neki djelovi  šume podsjećaju na prašumu pa je to uistinu pravi biser biološke raznolikosti sa oko 500 vrsta biljaka koja se nalaze uz jezera i potoke i time podsjećaju na manju verziju Plitvičkih jezera.

Ukoliko nakon šetnje ogladnite možete probati neke od specijaliteta u Planinarskom domu.

Uvjerite se zašto iz godine u godinu sve više posjetitelja prepoznajte Park šumu Jankovac kao mjesto za odmor i uživanje u prirodi.

  Blog - Sve