Baranjska jela

Osim uživanja u bogatstvima prirode Baranja putnicima nudi i uživanje u svojim tradicionalnim jelima. Zasigurno ćete poželjeti probati neka od jela sa bogate “baranjske trpeze”.Fiš paprikaš, riba pripremljena na različite načine; pržena, sa žara, pohana kao i šaran u rašljama, divljač u umaku i čobanac jela su koja će zadovoljiti i najinstančanija nepca.
Nema putnika koji nije čuo za baranjski fiš paprikaš. Isto tako nema restorana u Baranji koji u svojoj ponudi nema tu pikantnu deliciju. Ne postoji poseban zapis o početcima kuhanja ribljeg paprikaša u Baranji iako postoje različite teorije o počecima njegovog pripremanja. Prema nekim izvorima počeli su ga kuhati doseljenici iz južnog dijela Njemačke negdje u 17. stoljeću. Vjerojatno se s tom tvrdnjom ne bi složili Mađari koji su na području Baranje počeli živjeti prije doseljenih Njemaca. U svakom slučaju fiš paprikaš je jedinstveni spoj utjecaja različitih kultura, tradicije i iskustva te proizvod koji i danas sa istim žarom jedu i “starosjedioci” i putnici.

Najpoznatiji baranjski suhomesnati proizvod bez kojeg ne možete proći nizi jedan pladanj za “mezu” je baranjski kulen. Stoljetna tradicija u proizvodnji Baranjskog kulena očuvana je u recepturama starih baranjskih majstora kulenara.1905. godine počela je proizvodnja Baranjskog kulena u mesarskom obrtu Geze Barnasa u Karancu. Baranski kulen je postao tradicionalan suhomesnati proizvod koji se dobiva od najboljih djelova svinjskog mesa, mljevene paprike, papra i drugih tajnih sastojaka koji se puni u ovitak ili “katicu” kako se naziva u Baranji. Baranjski kulen je na popisu hrvatskog proizvoda zaštićenog naziva u Europskoj uniji,

Naša topla preporuka je jedinstveno baranjsko jelo - šaran u rašljama. Specifičan način pripreme ribe daje jednu dimenziju više uživanja na način koji su nekad uživali ribari iz Kopačeva za što im je bila potrebna samo grana u obliku rašlje, riba, sol začinska paprika i vatra.

Nakon što probudite čula degustiranjem različitih domaćih delicija, a uvjereni smo da ćete sa jelovnika poželjeti probati njih nekoliko, uputite se na put nekog od izleta koje nudi čarobna Baranja.

  Eno&gastro kutak - Sve