Dvorac Tikveš

Dvorac Tikveš  su u drugoj polovici 19. stoljeća izgradili pripadnici plemića Teschenske loze obitelji Habsburg. Nalazi se u sjevernom dijelu Parka prirode Kopački rit. Čini ga kompleks koji se sastoji od Starog dvorca, Novog dvorca s aneksom, kapelice, pratećih objekata, te perivoja i šume. Kompleks je bio rezidencijalno lovačko središte poznato u europskim i svjetskim razmjerima. Poslije drugog svjetskog rata dvorac je bio jedna od rezidencija Josipa Broza Tita u kojoj su odsjedali mnogi svjetski uglednici.

U svibnju 2022. godine u sklopu dvorca je otvoren Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš putem kojeg je dvorac zasjao u punom sjaju. Projektom koji je trajao četiri godine obnovljeni su dvorci i prenamijenjeni u suvremeni izložbeni postav kojim se na edukativan i zabavan način interpretira prirodna i kulturno-povijesna baština kompleksa i Kopačkog rita.

Položaj dvorca u staroj hrastovoj šumi, zanimljivi i poučni sadržaji zasigurno će privući sve ljubitelje prirodnih i povijesnih zanimljivosti.

  Blog - Sve